Vagon adaptat de la CFR

De cand eram mica calatoresc cu trenul insa cu ani in urma conditiile de calatorie pentru o persoana cu dizabilitati erau foarte foarte grele. In prezent incet, incet se poate simtii suflul schimbarii incepand cu statiile CFR mai mari unde usor, usor apar modificari in ale accesibilizarii.

Daca inaintea de a calatorii cu minim 48 de ore, faci o cerere online a serviciului PRM (Persoane cu Mobilitate Redusa) CFR calatori iti pune la dispozitie in statiile mai mari asistenta la urcare si la coborare din vagon, si deasemnenea iti pune un vagon adaptat in interiorul caruia nu te mai chinui pe durata calatoriei, deoarece incepand de la usa de la intrare  in vagon care este foarte lata, culoarul deasemenea este larg si permite carucioarelor un acces facil in compartimentul adaptat, unde deasemenea te intamplina o usa dubla actionata de butonul de deschidere aflat la 50 cm de la podeaua spre a putea ajunge la el chiar si cei aflati in carucioare. In compartiment exista foarte mult spatiu in cat sa poti calatorii pe propriul carucior. De asemnea toaleta este si ea prevazuta cu usa larga la intrare, cu spatiu in interior sa poti intra cu caruciorul, cu bare de sprijin, cu o chiuveta mai joasa sa poti ajunge sa te speli pe maini, cu o masuta rabatabila pe care mamele cu copii pot schimba copilasii de scutec.    Atat in compartiment cat si la toaleta exista un buton de panica care desi este functional, la ora actuala nu este luat de persoanalul CRF in seama deoarece obligatia lor legala este sa te asiste doar la urcare si coborare, nu si la alte probleme ce le ai pe parcursul calatoreiei deoarece ei nu sunt instruiti in a putea ajuta calatorul bolnav adecvat cu diversele boli sau necesitati pe care le-am putea avea fiecare din noi.

Cu ani in urma o astfel de calatorie era un vis frumos, cand mi-l amintesc pe tatal meu, cat de greu ii era sa ma duca pe mine, bagajele mele si caruciorul care de altfel niciodata nu putea sa il depoziteze cum trebuie, dealungul calatoriei din cauza ca vagoanele nu aveau prevazute  astfel de locuri.

Acestea fiind spuse am sa atasez 3 filmari cu holul + usa de la intrare, compartimentul si toaleta. Sper sa puteti sa va faceti o idee de ansamblu cat mai buna si sa solicitati cati mai multi aceste servicii spre a calatorii in conditii cat mai placute si in mai siguranta. Cu cat devenim mai activi si folosim aceste servicii le putem arata companiilor de transport implicit si CRF-ului ca intradevar sunt necesare astfel de servicii si ca e nevoie sa persevereze in noi imbunatatiri, astfel in cat sa rezonam si noi armonios cu conditii de calatorie la standarde europene.

 

Hol+ Usa acces vagon.

Compartiment adaptat persoanelor cu dizabilitati locomotorii.

Toaleta adaptata persoanelor cu dizabilitati locomotorii.

Pozele atasate sunt din gara Arad (Romania).

 

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vagon adaptat de la CFR

  1. Roby zice:

    Foarte frumos scris

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s